abrogation

1.
odprava, razveljavitev. Normativno dejanje ali dogodek, s katerim preneha veljavnost pravnega akta. Načelo pravne varnosti zahteva, da je trenutek prenehanja veljavnosti pravnega akta v pravnem redu jasno določen. Najpogosteje njegova veljavnost preneha z začetkom veljavnosti novega pravnega akta ali s trenutkom, določenim v pravnem aktu, redkeje pa pravni redi priznavajo tudi drugačne načine prenehanja veljavnosti pravnega akta, npr. z oblikovanjem nasprotnega običaja, prenehanjem predmeta pravnega urejanja. Z oblikovanjem instituta ustavnosodne presoje lahko pravni akt preneha tudi po odločitvi organa, ki je zanjo pristojen.
Glej tudi:
derogation

2.
odprava Normativno dejanje, s katerim preneha veljavnost pravnega akta z učinkom za nazaj. Takšno prenehanje veljavnosti je v modernem pravu izjema, saj lahko poseže v legitimna pričakovanja pravnih subjektov. Odprava pravnega akta namreč lahko poseže celo v že zaključena pravna razmerja, vsekakor pa v tista sporna pravna razmerja, o katerih pristojni organ še ni sprejel dokončne pravne odločitve.

3.
preklic Normativno dejanje, s katerim se zlasti posamični pravni akti, npr. pooblastitve, razglasijo za neveljavne ali nezavezujoče.
Glej tudi:
derogation



Vir: Slovar evropske pravne terminologije - Pravna fakulteta (UL), Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša (ZRC-SAZU)

Komentiraj slovarski sestavek