disenfranchisement

1.
odvzem pravice Ukrep, s katerim oblastni organ v skladu s predpisi, praviloma zaradi obsodbe zaradi storjenega kaznivega dejanja, odloči, da posameznik določene pravice nima več, npr. odvzem pravice nošenja ali posedovanja orožja.
Sinonim: disfranchisement

2.
odvzem volilne pravice Ukrep, ki ga lahko izreče sodišče zaradi motnje v duševnem razvoju, težav v duševnem zdravju ali drugih vzrokov, ki vplivajo na zmožnost razsojanja, v nekaterih pravnih redih pa ukrep samodejno nastopi kot pravna posledica kazenske obsodbe za hujša kazniva dejanja. Pogoji za odvzem pasivne volilne pravice so lahko manj strogi kot za odvzem aktivne volilne pravice.

2.
odvzem licence Ukrep, s katerim pristojni organ v primeru, ko oseba ne izpolnjuje več zakonskih pogojev, ki so potrebni za pridobitev uradnega pooblastila za opravljanje določene dejavnosti, npr. odvetništva, zdravstva, zasebnega varovanja, to pooblastilo odvzame.

3.
izključitev glasovalne pravice Ukrep, s katerim pristojni organ delničarju odvzame pravico, da sodeluje pri odločanju o uveljavljanju zahtevka zoper njega ali odloča o oprostitvi posamezne obveznosti, ki mu je naložena.



Vir: Slovar evropske pravne terminologije - Pravna fakulteta (UL), Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša (ZRC-SAZU)

Komentiraj slovarski sestavek