teoríja íger

Teorija, ki izhaja iz kontinuuma konflikt-sodelovanje in je v odnosih z javnostmi v 80. letih preoblikovala tedanji model dvosmernih simetričnih odnosov z javnostmi. Pristopi teorije iger spodbujajo veščine odločanja in vzdrževanja odnosov med različnimi deležniki ter tako omogočajo strokovnjakom za odnose z javnostmi, da lažje vodijo svoje delo in ga opravljajo etično ter profesionalno.

Angleško: game theory

Model mešanih motivov (glej Slika 2.2) je nastal iz predloga Murphyjeve (Dozier in drugi 1995:47), ki je izhajala iz teorije igre>. Po tej teoriji v igrah mešanih motivov Murphyeva pravi, da obe strani zastopata svoje interese, ampak obe strani "tudi razumeta, da mora biti rezultat igre (dober odnos v našem kontekstu) zadovoljiv za obe strani" (Dozier in drugi 1995:47).
Ti dve puščici predstavljata uporabo dvosmernega asimetričnega modela, ki ga uporabljajo tako podjetje kot njegove javnosti z namenom prepričati drugo stran v sprejetje njihovega položaja. Rezultat takšnega početja je po teoriji iger lahko "zero-sum" (nihče ne pridobi) ali "win-lose" (zmaga enega na račun drugega).

dvosmerni simetrični odnosi z javnostmi

Gigafida , KoRP



Vir: TERMIS: Terminološka podatkovna zbirka odnosov z javnostmi - Fakulteta za družbene vede

Komentiraj slovarski sestavek