posrédništvo  -a s (ẹ̑) 
1. Turistično posredništvo kot ena osrednjih turističnih dejavnosti, pri kateri turistične organizacije (najpogosteje turistične/potovalne agencije) posredujejo turističnim zastopnikom ali neposredno potencialnim in obstoječim turistom lastne turistične proizvode ali turistične proizvode podjetij, ki jih zastopajo, oziroma informacije o le-teh.  
2. Gospodarska dejavnost, ki sodi v okvir dejavnosti trgovine na debelo in zajema: dejavnost trgovskih posrednikov in trgovcev na debelo, ki trgujejo v tujem imenu za tuj račun; dejavnost tistih, ki posredujejo med prodajalci in kupci in prevzemajo trgovske posle v imenu lastnika blaga, tudi prek interneta; dejavnost dražbenih hiš pri prodaji na debelo, tudi prek interneta.  
○ Turistična agencija je gospodarska organizacija, ki prodaja storitve drugih ali sama proizvaja storitve, potrebne za potovanje in bivanje zunaj stalnega bivališča, in ki jih potrošniku nudi bodisi kot tuje storitve s pomočjo posredništva bodisi v novih kombinacijah kot svoje lastne storitve. (1) 
○ Agencije so najboljša možnost za prodajo potrošnikom brez drugih posrednikov, kar veča delež lastnega dohodka ter eliminira posredništvo in s tem provizijo. (1) 
○ Potovalne agencije in blagovne znamke, ki delujejo na področju oblikovanja, prodaje in posredništva potovalnih paketnih aranžmajev sklepajo med seboj partnerska razmerja. (1) 
○ Razlika med konvencijsko ureditvijo in ureditvijo v našem zakonu je predvsem v tem, da je posrednik oziroma zastopnik, ki sklepa posredniško pogodbo o potovanju po našem zakonu vedno direktni zastopnik, konvencija pa vprašanje, za kakšno vrsto posredništva gre in kaj mora posrednik priskrbeti, pušča odprto. (1) 
○ Skupna dodana vrednost turistične dejavnosti pa je bila 176,3 milijarde tolarjev, pri čemer so na direktoratu za turizem že večkrat poudarili, da je bilo gospodarskih dejavnosti, ki so v tem letu to vrednost presegle, zelo malo: poslovanje z nepremičninami (296,8 milijarde tolarjev), gradbeništvo (237,3 milijarde tolarjev) ter posredništvo in trgovina na debelo (186,9 milijarde tolarjev). (2) 
= (1) turistično posredništvo 
GL. agencija, potovalna agencija, turistična agencija 
Angleški prevod: agency, brokerage  



Vir: Turistični terminološki slovar - UP ZRS, Vesna Mikolič idr.

Komentiraj slovarski sestavek