gostínska dejávnost  -e -i ž (ȋ, ā)  gostinstvo 
1. (ed.) Gostinstvo, tj. gospodarsko področje, panoga, ki se ukvarja s strežbo in oskrbo gostov in se deli na prehrambeno in nastanitveno gostinsko dejavnost; je ena od osnovnih turističnih dejavnosti. 
2. (ed.) Osnovna dejavnost v gostinstvu, ki obsega pripravo in strežbo jedi in pijač ter nastanitev gostov. 
3. Ena od dejavnosti gostinstva. 
○ V primeru turizma na kmetiji pogoje predpisuje 7. člen pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinski dejavnosti (UL RS , št. 34/1995 in 45/1998). (1, 2)  
○ S tem členom se zahteva uvajanje kakovosti v gostinstvo, s sprejetjem kategorizacije pa pogojuje opravljanje gostinske dejavnosti, kar pomeni kakovostno razvrščanje nastanitvenih obratov po vrstah nastanitve, zahtevnosti opremljenosti ter po vrstah in obsegu storitev (Bizjak, 1997). (2) 
○ Gostinski obrati so funkcionalno povezani in ustrezno urejeni prostori, ki omogočajo opravljanje določene vrste gostinske dejavnosti. (3)  
○ Catering je gostinska dejavnost, ki se ukvarja s proizvodnjo jedi, s pripravo pijač in jedi, s postrežbo le-teh na gostinski način za takojšnjo uporabo. (3) 
○ Obstoječe publikacije povzročajo pogosto slabo voljo in negodovanje med nosilci gostinskih dejavnosti, namesto da bi vzbujali v njih zaupanje in vzpodbujali zdravo tekmovanje in dvigovanje kakovosti ponudbe. (3) 
= (1, 2) gostinstvo (1, 2) 
GL. gostinska ponudba, gostinska storitev 
Angleški prevod: hospitality industry (1), hospitality (2), hospitality activities (pl.) (3), hospitality-related activity (3) 



Vir: Turistični terminološki slovar - UP ZRS, Vesna Mikolič idr.

Komentiraj slovarski sestavek